Minister Tommelein geeft startschot voor bouw zonnewagen

0

De studenten van het Belgische Solar Team zijn vandaag gestart met de bouw van hun nieuwe zonnewagen. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein heeft hen daarbij een handje geholpen. In oktober zal het team met de wagen deelnemen aan de World Solar Challenge, het wereldkampioenschap voor zonnewagens.

De 21 studenten van het Punch Powertrain Solar Team hebben de voorbije maanden hard gewerkt aan het ontwerp van de zevende Belgische zonnewagen. Vandaag zijn ze begonnen aan het bouwen van de wagen bij Indupol international nv, een composiet verwerkend bedrijf in Arendonk. Vlaams minister van Energie Bart Tommelein kwam de studenten helpen op hun eerste productiedag. Minister Tommelein gaf in het begin van zijn mandaat al aan dat hij sterk wou inzetten op zonne-energie. Hij twijfelde dan ook geen seconde om plechtig het eerste stukje carbon van de nieuwe zonnewagen te leggen. “Ik ben trots dat jonge mensen zich met zoveel enthousiasme achter een project scharen dat technologisch en sportief een uitdaging vormt! Ik wens hen buitengewoon veel succes met de bouw van de zonnewagen en met de wedstrijd in Australië. Proficiat en good luck!”

Carbon van Formule 1 

Bij het bouwen van de wagen combineert het Solar Team de beste materialen van de wereld. Zo zal de body van de zonnewagen bijvoorbeeld gemaakt worden uit carbonvezels, een materiaal dat ook gebruikt wordt voor Formule 1 wagens, vliegtuigen en de fiets van Tom Boonen. Daarnaast wordt de cockpit gemaakt van materialen zoals aramide die je ook terugvindt in kogelvrije vesten. “Enkel het beste van het beste is goed genoeg. Het omhulsel van de vorige zonnewagen had een totaalgewicht van 50 kg. Dit jaar willen we dat de wagen nog minder weegt zodat de topsnelheid verhoogt,” zegt Joachim Verheyen, teamleider van het Solar Team.

Wereldkampioenschap

Het team verwacht dat de wagen klaar zal zijn in juni. In oktober trekken de KU Leuven studenten met hun nieuwe wagen naar de Bridgestone World Solar Challenge, een tweejaarlijkse tocht van meer dan 3000 kilometer dwars door Australië. Het is de zevende keer dat een groep Belgische ingenieursstudenten deelneemt aan de race. In 2007 werd het team knap tweede, de beste prestatie van het Belgische team tot nu toe. Bij de vorige editie haalden de studenten een vijfde plaats. Dit jaar willen ze het nog beter doen.

Je kan de bouw van de wagen volgen via de sociale media van het Solar Team: Facebook, Twitter enInstagram

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics