DISA 2001 Winnaar Frencken Groep

0

Link-jury kiest beste toeleverancier van Nederland.

Frencken medewerkerHet is officieel. De Frencken Groep is de beste toeleverancier van Nederland. Dat was de conclusie van zeskoppige jury van experts, die op initiatief van Link Magazine was samengesteld. Frencken was er in geslaagd praktisch elke valkuil die suppliers op weg naar groei tegenkomen te vermijden. ,,Over het afgelopen jaar is de omzet van Frencken verder toegenomen”, zei jurylid Paul Gosselink, verbonden aan IPL. ,,Ondanks de malaise. Dat is een prestatie.”

Over gebrek aan belangstelling had de verkiezing niet te klagen. Toen de jury op woensdagmiddag 23 februari zijn uitslag bekendmaakte, puilde de Exciting Business Lounge uit.. Veel van hen bezochten de technologiebeurs ESEF, die op dat moment in de Utrechtse Jaarbeurs werd gehouden.

,,Toeleveranciers zijn vaak onzichtbaar”, licht Daan Kersten van Co-makers.com het ‘waarom’ van de wedstrijd toe. ,,Ze kunnen zich moeilijk profileren met hun product, ook al worden ze steeds belangrijker in de ketens. Deze wedstrijd is bedoeld om ze een keer voor het voetlicht te halen.”

martin van ZaalenVolgens Martin van Zaalen, hoofdredacteur van Link Magazine en presentator van de uitreiking, was bewust voor een procedure gekozen waarin een jury, zorgvuldig samengesteld uit professionals met een ruime en vooral brede ervaring met inkopen in de maakindustrie, zorgdroeg voor de nominaties. ,,Bij veel awards kunnen bedrijven zichzelf nomineren. Maar deze prijs is niet bedoeld voor het bedrijf dat zich het beste profileert.”

Frencken

Frencken kwam uiteindelijk als eerste uit de bus omdat het er onder meer in geslaagd was een klantenbestand in verschillende marktsegmenten op te bouwen. Daardoor was Frencken ontkomen aan de klappen die zoveel andere toeleveranciers in de Eindhovense regio hadden moeten incasseren, toen een aantal uitbesteders van formaat in de problemen kwamen, vond jurylid Albert de Jong, werkzaam bij Philips Medical Systems.

Verder had de Eindhovense machinefabrikant zijn aanbod afgestemd op de wensen van de klant, in plaats van dat het producten op de markt zette waar het toevallig goed in was. Tenslotte had Frencken er expliciet naar gestreefd om toegevoegde waarde te leveren. Het bedrijf schrok er zelfs niet voor terug om op zijn beurt activiteiten en processen buiten de core business uit te besteden. Wie zaken deed met Frencken, concludeerde de jury, haalde dan ook een stuk ketenverlenging in huis. 

Theo BoshuisenVoorzitter van de jury was hoogleraar en voormalig TNO-directeur Theo Boshuisen. De genomineerde bedrijven waren stuk voor stuk succesvol, benadrukte hij. Als je de profielen van de ondernemingen op een rijtje zette, zag je hun ontwikkeling naar main supplier. Ze leverden niet zomaar een product, maar zitten met de uitbesteders om de tafel en voeren overleg over hoe het product er precies uit moest gaan zien.

De gememoreerde ‘onzichtbaarheid’ van de toeleverancier gold volgens de juryleden bij uitstek voor een bedrijf als het genomineerde VHE Techniek. Het Eindhovense bedrijf leverde een product dat zich moeilijk voor profilering leent, duidde Theo Boshuisen. ,,Niemand staat stil bij de kabels en kabelsystemen die VHE Techniek levert, ook al heb je daarin ingewikkeld veel soorten. Als ontwerpers bijvoorbeeld een werkplaats inrichten, staan ze pas stil bij de kabelsystemen als ze het mechanische deel achter de rug is. Pas op het laatste moment betrekken ze de leverancier erbij.”

Dat VHE Techniek desondanks erin geslaagd om een adviesrol op zich te nemen kwam doordat het bedrijf flexibel had leren werken. ,,VHE Techniek kan snel groter en kleiner worden”, zei ook Paul Gosselink. ,,Daarbij levert het bedrijf dankzij strikte voorschriften goed werk af.” VHE Techniek had zijn organisatie ‘goed voor elkaar’. Het bedrijf belandde op een -gedeelde- vierde plaats.

Diversificatie

Een plaatsje hoger eindigde Nedinsco uit Venlo. De instrumentenbouwer maakt optische en mechanische systemen voor militaire, medische en industriële toepassingen. Gezien het hoogwaardige karakter van Nedinsco’s product was het niet vreemd dat het bedrijf een volwaardige gesprekspartner van de uitbesteders is geworden. De diversificatie van het productaanbod die Nedinsco had ontwikkeld was echter bewonderenswaardig, oordeelde de jury.

Diversificatie was ook een sterk punt van het bedrijf dat de tweede plaats in de wacht sleepte. Jurylid Ton van Zwam noemde de ontwikkeling van Te Strake(NTS Group) uit Deurne, dat elektronische systemen voor de machinebouw maakt, ‘verrassend’. ,,Toen ik er acht jaar geleden voor het eerst kwam, had ik het eerlijk gezegd afgeschreven. ,,Naar mijn gevoel zat er toen geen richting in het bedrijf. Te Strake wist misschien veel van weefmachines, maar daar hield het wel mee op. Twee jaar later kwam ik er weer en moest ik mijn mening herzien.” Door bewuste investeringen heeft Te Strake zich verbreed en zijn klanten gespreid, aldus Van der Zwam. ,,Het was één van de meest vooruitstrevende main suppliers geworden die ik ken.”

DISA winnaar 2001 voor Frencken

Frencken kreeg de oorkonde, ter beschikking gesteld door Co-makers.com, uit handen van Henny de Ruyter, de uitgever van Link Magazine. Het was een kunstzinnige verbeelding van een stuk gereedschap. ,,Deze oorkonde symboliseert het vakmanschap”, zei De Ruyter. ,,Want daar is alles mee begonnen.”

De jury

Paul Gosselink. Heeft zijn carrierestart gemaakt bij TNO-ITP; later heeft hij als senior consultant bijna tien jaar voor IPL-TNO gewerkt. Sinds 1999 is hij managing consultant voor IPL-Consultants en in die hoedanigheid heeft zich de afgelopen jaren toegelegd op onder andere business re-engineeringprojecten bij een aantal middelgrote ondernemingen. Albert de Jong is Purchasing Manager XRD bij Philips Medical Systems en geeft in die rol de dagelijkse leiding geef aan alle Initiele Inkopers voor XRD. Hij heeft de laatste jaren gezorgd voor een consistent beleid richting de  toeleveranciers PMS en is daardoor zeer goed bekend met de prestaties van een groot aantal leveranciers voor Medical Systems. Bert van de Loo, zit al 25 jaar in het inkoopvak. Ooit begonnen bij de centrale inkoop van Philips, na diverse onderdelen van dit bedrijf van binnenuit te hebben meegemaakt kwam hij terecht bij ODME (tegenwoordig onderdeel van OTB) en is reeds van 1994 intensief bezig geweest met het op hoog niveau uitbesteden. Jan Raijmakers stond eind jaren tachtig aan de wieg van het huidige Stork Digital Imaging waar hij diverse inkoopfuncties bekleedde. Voordien werkte hij voor Océ en daar keerde hij in 1990 weer terug, als project- en inkoopmanager waar hij het inkoopbeleid van samenwerking met strategisch leveranciers in een ontwikkelingsomgeving in de praktijk heeft gebracht. Sinds vorig jaar is hij als partner binnen MP-M Business Navigator supply chain management. Daan Kersten was algemeen directeur van een automotive-toeleverancier. In 2000 richtte hij Co-makers.com op, een bedrijf dat een objectieve matchmaker wil zijn van in de maakindustrie van toeleveranciers en uitbesteders. Ton van Zwam is ruim tien jaar vice-president procurement van ASML geweest. Was in de functie verantwoordelijk voor de wereldwijde inkoop en het bijbehorende inkoopbeleid. Sinds vorig jaar werkt hij in het Duits Gottingen voor Lambda, een laserproducent, waar hij verantwoordelijk is voor onder ander de inkoop. Theo Boshuisen begon zijn carriere bij TNO en kwam daar in 1995 weer terug, nu als directeur om -met succes- TNO Industrie op te zetten. Sinds vorig jaar is hij interimmanager bij Boer & Croon en deeltijdhoogleraar Technische Bedrijfsvoering aan de TUE.

Share.

Comments are closed.

Geverifieerd door ExactMetrics