Het COLLECTIEF van de SIM Leer-Werkfabriek kent alleen maar winnaars in de maakindustrie

0

De maakindustrie is een van de paradepaardjes van de Zuid-Limburgse economie en dat geldt zeker ook voor de regio Maastricht. Om personeel voor de maakindustrie nu en in de  toekomst te borgen, zijn goed geschoolde en gekwalificeerde medewerkers nodig. De SIM Leer-Werkfabriek leidt mensen sinds enkele jaren zeer succesvol op.  Dat gebeurt óp de werkvloer, volgens het meester-gezel principe met de inzet van externe begeleiding via het Werkplekleren principe. Voor de bedrijven verenigd in SIM (Samenwerkende Industrieterreinen Maastricht e.o.) een ultieme kans om laagdrempelig en tegen minimale kosten en tijdsinspanning geschikte medewerkers te laten instromen en doorstromen in hun bedrijf.

De deelnemers winnen natuurlijk óók; zij krijgen niet alleen een prima opleiding met diploma maar tevens een baangarantie. Voor zittend personeel betekent de opleiding doorstroom en behoud van functie in bedrijf en de sector. 

Sonja Demandt, directeur Parkmanagement

“Het initiatief ontstond zo’n 7 jaar geleden, toen uit gesprekken met bedrijven naar voren kwam dat vanwege vergrijzing een tekort aan proces/ productie-operators ging ontstaan,” vertelt Sonja Demandt, directeur Parkmanagement. “We zijn daarom op zoek gegaan naar mogelijkheden om dit tekort in een collectief tijdig op te pakken, met de Leer-Werkfabriek als resultaat.”

Voor huidig én nieuw personeel

Onderzoek wijst uit dat leren op de werkplek, het zogenaamde ‘informeel leren’ veruit het meest effectief is. De Leer-Werkfabriek is daarom op precies dat principe gestoeld. Sonja Demandt: “De deelnemers worden opgeleid voor MBO-diploma’s Operator A of B, Mechanisch / Procesoperator (voorheen Vapro diploma). Het opleidingsprogramma is conform het BBL-model (Beroeps Begeleidende Leerweg) De deelnemers werken, in het bedrijf worden de verplichte IBO’s ( Integrale Beroeps Opdrachten) uitgevoerd.

Deze leerwerktrajecten zijn bedoeld voor twee groepen deelnemers . Op de eerste plaats het zittend personeel van de deelnemende bedrijven, die naast hun werk bijgeschoold willen of moeten worden. De tweede groep betreft (zorgvuldig geselecteerde) werkzoekende kandidaten die als Zij-instromer weer een baan willen. “De keuze om beide groepen te combineren is een bewuste,” legt Sonja  Demandt uit. “Er ontstaat interactie tussen de groepen. Vooral de Zij-instromers kunnen er veel van leren; denk bijvoorbeeld aan basisvaardigheden die soms weer even aangescherpt moeten worden, zoals op tijd komen, werken in teams, gezag accepteren  en communicatie  op de werkvloer.”

Direct klaar voor nieuwe werkplek en functie in het bedrijf

Het Collectief de SIM Leer-Werkfabriek is een gezamenlijk initiatief van Stichting SIM, TRIGOS Support, Manpower en het ROC-Techniekcollege ZL. SIM benadert de bedrijven, ROC-Techniekcollege ZL verzorgt de opleiding en TRIGOS Support ondersteunt de bedrijven en deelnemers in de uitvoering en begeleiding van de Integrale Beroeps Opdrachten. Zij-instromers kunnen o.a. via Manpower een baangarantie krijgen en zo starten met deze opleiding. Sonja Demandt: “Voor de bedrijven is de SIM Leer-Werkfabriek een uitstekende manier om tegen lage kosten hun eigen personeel op te leiden, dan wel nieuwe medewerkers in huis te halen. Hét grote voordeel is dat theorie en praktijk dankzij het werkplekleren goed op elkaar aansluiten en zelfs de IBO als leidend wordt gezien in de theorie van de opleiding . Binnen het Project Tech2Create is de methodiek van de IBO ontwikkeld, om personeel te scholen en diplomeren door kwalitatief hoogwaardige en toekomstbestendige techniekopleidingen, optimaal afgestemd op het regionale bedrijfsleven.De kandidaten die via deze  trajecten in- en doorstromen, zijn na de opleiding dan ook optimaal voorbereid op hun nieuwe werkplek en functie . Deze manier van opleiden is hard nodig om voldoende talenten klaar te stomen voor de maakindustrie, die we zo kunnen behouden in deze regio.

Inmiddels zijn al meer dan  60  deelnemers via deze methodiek gekwalificeerd voor een functie als Operator in o.a. de Maastrichtse maakindustrie. De vraag vanuit andere regio’s is ook groot. De Zij-instromers hebben een tweede kans gekregen en zijn trots dat ze deze hebben benut. Ze hebben opnieuw een zinvol leven opgebouwd en dat is fantastisch om te zien.”

Toenemende belangstelling voor werkplekleren

Binnen de SIM-Leerwerkfabriek  is opnieuw het bewijs geleverd dat informeel leren op de werkvloer de garantie is voor succes. Een prima oplossing voor medewerkers die niet meer de schoolbanken in willen, maar wel een beroepsopleiding met een mbo-diploma nodig hebben om de arbeidsmarkt met succes te kunnen betreden om zich te kunnen ontwikkelen tot professional in hun vak. De belangstelling voor deze leerwerktrajecten is dan ook groot, zeker door de actuele krappe arbeidsmarkt. Niet alleen vanuit de maakindustrie maar ook vanuit andere sectoren zoals de Logistiek, Techniek en Zorg. Andere regio’s en sectoren in Limburg kunnen binnen een collectief zoals de SIM-Leer-Werkfabriek, samen de in – en doorstroom van met name productiemedewerkers effectief invullen. Zonder met elkaar in competitie te gaan en zo het beschikbare Human Capital organiseren, regelen en eventueel. De betrokken bedrijven kunnen zo laten zien dat ze de beschikbaarheid van gekwalificeerd  en gediplomeerd personeel waarderen en dus willen behouden voor de regio en de sector.

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics