Europese prijsvraag voor sociale innovatie 2018 gelanceerd

0

Vandaag is in Parijs het startschot gegeven voor de editie van 2018 van de Europese prijsvraag voor sociale innovatie. De prijsvraag, die door de Europese Commissie wordt georganiseerd, is bedoeld om sociale innovaties, ideeën en projecten in heel Europa te bevorderen en onder de aandacht te brengen. Tijdens de editie van dit jaar wordt onder de titel “RE:THINK LOCAL” naar ideeën gezocht om jongeren de mogelijkheid te bieden bij hen in de buurt economische kansen te benutten en te creëren door de toepassing van nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken. De drie winnende projecten krijgen elk 50 000 euro om ideeën uit te voeren waarbij lokale kenmerkende eigenschappen worden gebruikt om in een veranderende economie kansen voor jongeren te creëren.

‘In de afgelopen jaren is de economie zeer snel veranderd — er zijn vele nieuwe manieren om zaken te doen, technologie te gebruiken of te werken. In sommige regio’s en lokale gemeenschappen hebben deze veranderingen welvaart gebracht, elders hebben mensen moeite zich aan te passen en vertrekken zij die dat kunnen, op zoek naar een baan op een andere plek. Om te helpen lokaal kansen te creëren, zijn we in de editie van 2018 van de Europese prijsvraag voor sociale innovatie op zoek naar nieuwe ideeën om de kansen voor jongeren in hun lokale gemeenschap te vergroten. De drie winnende projecten ontvangen elk 50 000 euro als ondersteuning om hun ideeën van de grond te krijgen en echt iets te veranderen’, zei S?awomir Tokarski, directeur Innovatie en Geavanceerde Productie van het directoraat-generaal Interne Markt, Industrie, Ondernemerschap en Midden- en Kleinbedrijf van de Europese Commissie. Hij voegde bovendien toe dat de beste ideeën wellicht naar Europees niveau worden getild of in heel Europa navolging zullen vinden, en hij was buitengewoon verheugd dat in Parijs het startschot voor de prijsvraag was gegeven.
In het startprogramma zijn inzichten, uitdagingen en casestudies van innovatoren en deskundigen uit Frankrijk en uit heel Europa opgenomen, zoals OuiShare, SenseCube MakeSense, Voxe, Ashoka France, Mondragon Team Academy en Projektfabrik. Hierin worden ook mogelijkheden verkend om jongeren te ondersteunen die er moeite mee hebben in hun lokale economie voet aan de grond te krijgen.

Terwijl sommige bevolkingsgroepen en sommige plaatsen al van nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken profiteren, dreigen andere gebieden achter te blijven. Jongeren moeten volledig in de economie kunnen meedraaien en nieuwe kansen optimaal kunnen benutten door nieuwe aangepaste vaardigheden en capaciteiten te ontwikkelen, ongeacht waar zij wonen.
De uitdaging van dit jaar is gericht op ideeën en projecten waarbij technologieën en werkwijzen worden gebruikt om regio’s of lokale gemeenschappen die hun jongeren en hun talenten door gebrek aan economische kansen dreigen te verliezen, nieuw leven in te blazen.
Enkele voorbeelden zijn ideeën op de volgende gebieden:
– initiatieven die nieuwe technologieën en nieuwe manieren van werken toepassen om gemarginaliseerde jongeren in hun lokale gemeenschap kansen te bieden;
– ideeën ter ondersteuning van jongeren die anders geen innovator zouden zijn geworden, bij het creëren van hun eigen kansen voor slimme, inclusieve en duurzame werkgelegenheid in hun lokale omgeving;
– ideeën die met jongeren samen worden gecreëerd om in hun lokale gemeenschap aan specifieke behoeften aan vaardigheden, ervaring en kansen te beantwoorden;
– oplossingen om de kwaliteit van het leven en de financiële zekerheid van jongeren met onregelmatig werk te verbeteren;
– innovaties die jongeren voorlichting, advies en begeleiding bieden zodat zij weten wat hun mogelijkheden in de nieuwe economie zijn;
– programma’s die de nieuwe generatie van werknemers de vaardigheden meegeven waarmee jongeren technologische verandering kunnen aanwenden.

De prijsvraag is gericht op sociale innovatoren, ondernemers, studenten, ontwerpers, technologiefanaten, leraren, doeners en makers, actievelingen voor en achter de schermen — kortom, mensen die een geweldig idee hebben en dat in een initiatief willen omzetten dat aan hun gemeenschap ten goede komt en ook op andere plaatsen kan worden toegepast. Individuele kandidaten, groepen en organisaties uit de Europese Unie en uit landen die aan Horizon 2020 deelnemen.
In het kader van de prijsvraag krijgen halvefinalisten coaching op maat op het gebied van bedrijfsontwikkeling; dertig van de meest veelbelovende inzendingen worden door een jury van deskundigen voor de halve finale gekozen en worden in juli in een academie voor de mentoring van sociale innovatie in Cluj-Napoca in Roemenië uitgenodigd. In de laatste ronde na de indiening van gedetailleerde bedrijfsplannen selecteert de jury de drie prijswinnaars. Via deze procedure kunnen de meest innovatieve ideeën en initiatieven duurzaam effect behalen.
De Europese prijsvraag voor sociale innovatie werd in 2012 gelanceerd ter nagedachtenis aan de Portugees politicus en sociaal innovator Diogo Vasconcelos. Elk jaar heeft de prijsvraag een nieuw thema dat telkens op het aanpakken van een ander probleem in Europa is toegespitst.

De inschrijvingstermijn loopt tot 27 april 2018 (om 12 uur Midden-Europese tijd). Zie voor meer informatie:
Voor vragen over inschrijvingen kunt u contact opnemen met: info@socialinnovationprize.eu 

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics