Harting: Digital retrofit geeft machines tweede leven

0

Cor van der Graaf, managing director HARTING Benelux: ‘We praten in Nederland veel over Industrie 4.0, maar doen er weinig mee; dit geldt met name voor de kleinere productiebedrijven.’ Foto: Bart van Overbeeke

Zo’n zestig procent van alle productiebedrijven heeft machines staan die al vele jaren naar volle tevredenheid draaien. Vervanging is niet nodig, aan de andere kant passen ze niet in de Industrie 4.0-gedachte. HARTING brengt deze machines bij de tijd met MICA, een modulair platform dat geschikt is voor alle systemen en toegankelijk voor end-users.

Andere mindset omtrent datagebruik moet zijn beslag nog krijg

Hoewel veel bedrijven de noodzaak tot vervanging niet zien, heeft het digitaal retrofitten wel degelijk voordelen. ‘Met dit platform kunnen bedrijven digitale mogelijkheden toevoegen aan oudere machines en zo data op het vlak van productie en onderhoud monitoren en analyseren, net als bij de modernere machines. Dit verbetert zowel de efficiency als de betrouwbaarheid’, verklaart Cor van der Graaf, managing director Harting Benelux in Den Bosch. ‘Met MICA is het bestaande machinepark eenvoudig geschikt te maken voor IoT (internet of things, red.).’ Bijkomend voordeel is dat er geen productieverlies optreedt omdat de machines niet hoeven te worden vervangen.

Complete infrastructuur
Het MICA (Modular Industrial Computing Architecture)-platform is gebaseerd op Linux en betreft een open hardware- en softwaresysteem. Elk bedrijf kan zijn eigen ontwikkelomgeving en programmeertaal kiezen en in zogeheten containers zijn eigen software schrijven. Licenties zijn niet nodig. ‘MICA biedt een complete infrastructuur voor de integratie van intelligente bestaande productiesystemen’, aldus Van der Graaf. ‘Daarnaast is het geschikt voor kleine en grote Industrie 4.0-projecten, ook voor de kleine machinebouwers. Door een MICA-kastje ertussen te plaatsen, kunnen ze de levensduur van hun machines verlengen.’ De koppeling maken met de cloud vergt wel kennis van software, een service die Harting via systeemintegratoren aanbiedt. Zelf doet het bedrijf uitsluitend grote (internationale) projecten. Binnenkort komt er een configurator op de site waarmee bedrijven hun eigen MICA op maat kunnen samenstellen.

Retrofitten is ook een veel goedkopere oplossing dan de aanschaf van nieuwe machines. Van der Graaf: ‘Doorgaans hebben oudere machines toch een plc en sensoren aan boord. Punt is alleen dat engineers nu met een usb-stick in de weer moeten om die data eruit te halen en op een computer over te zetten om ze te kunnen analyseren. Dat is best leuk als het om twee machines gaat, maar als er een paar honderd machines staan, kost het heel veel geld.’ MICA fungeert zodoende als hub tussen de machine en de cloud, waar alle data worden opgeslagen. Bedrijven kunnen vervolgens vanaf elke gewenste locatie ter wereld data inzien over omstandigheden, productie, onderhoud, energiebeheer en beveiliging van gegevens. Dankzij de compacte afmetingen (13 x 8 x 3,5 centimeter) kan MICA worden geïnstalleerd in de directe omgeving van machines en past het systeem ook direct op een DIN-rail en in een schakelkast. Harting ontwikkelde MICA speciaal voor zware omgevingen in de industrie (stof-/water-/oliedicht).

Inhaalslag
Volgens Van der Graaf hebben Nederlandse bedrijven nog wel een inhaalslag te maken als het gaat om Industrie 4.0. ‘We praten er veel over, maar doen er weinig mee; dit geldt met name voor de kleinere productiebedrijven. Ze willen wel graag veel informatie, maar doen vervolgens weinig met die data’, stelt hij. ‘In onze eigen fabriek hebben we 280.000 euro geïnvesteerd en dat in één jaar terugverdiend. Alleen al omdat medewerkers minder hoefden te lopen en omdat er minder onderhoud nodig was.’

Circa zestig procent van alle productiemachines kan technisch gesproken met MICA worden omgebouwd, schat Van der Graaf. ‘Het is nu aan ons om zowel de engineers als de grootaandeelhouders en ceo’s te overtuigen om hierin te investeren. Het belangrijkste is dat zij gaan inzien dat je data niet alleen moet opslaan, maar er ook iets mee moet gaan doen, wil je return on investment realiseren. Die verandering in mindset moet in Nederland en België nog haar beslag krijgen.’ Aan Harting zal het niet liggen; volgend jaar introduceert het bedrijf nieuwe modellen van het kastje, geschikt voor uiteenlopende connecties, van M12-connectoren tot usb-poort. Werk genoeg aan de winkel, systeemintegratoren kunnen zich per ommegaande melden in Den Bosch…

Share.

Reageer

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Geverifieerd door ExactMetrics